Mobilita 1 Strakonice KD a KC

27. 11. – 2. 12. 2023

Mobility se zúčastnilo pět žáků z učebních oborů Kuchár, čašník – servírka, a dvě žákyně učebního oboru Kaderník.

Po příjezdu slovenských žáků, jejich ubytování a uvítací večeři si žáci slovenské strany prohlédli jednotlivá pracoviště odborného výcviku a celkově se seznámili s provozem, bezpečnostními a hygienickými předpisy našich odborných pracovišť. Všichni byli společně seznámeni s programem celé mobility, a to jak pracovní částí, tak i volnočasovými aktivitami.

U oboru kuchař číšník, českou stranu zastupovali žáci druhého ročníku, kteří pod vedením učitelů odborného výcviku pracovali spolu se slovenskými žáky jak na úseku studené kuchyně, tak i na úseku obsluhy a odbytu. Slovenští žáci byli zapojeni do společné práce na výstupech projektu. Ve studené kuchyni společně vyráběli bramborový salát, aspikový dort, obložené chlebíčky, sýrové variace, obložené mísy a vejce se žloutkovou jáší. Během praktických prací na odborném výcviku, byli žáci začleněni do skupiny s místními studenty.

Žáci oboru Kadeřník se seznámili s provozovnami v ulici Tovární a ve Zvolenské. Žáci se v průběhu mobility seznámili s úkony a postupy prací, které jsou u oboru kadeřník na naší škole vyučovány. Během celé návštěvy, žáci pracovali spolu se studenty naší školy na odborném pracovišti za plného běžného provozu. Mimo běžných, většinou střihových úkonů, si také vyzkoušeli barvení a tónování vlasů, klasické melírování vlasů technikou háčkování i novější zesvětlovací techniky, hloubkové ošetření vlasů keratinovou laminací, postupy foukání, kulmování a konečnou úpravu vlasů a preparaci a barvení řas. Během praktických prací na odborném výcviku, byli žáci začleněni do skupiny s místními studenty.

V rámci volnočasových aktivit proběhla prohlídka okresních měst Strakonice a Písek, a krajského města České Budějovice. Ve Strakonicích byli žáci spolu s vedením naší školy navštívit městský úřad, kde nás přivítal zastupitel městské rady pan Pavel Zach, který nám předal informace o městě a jeho aktivitách. Návštěvou Jihočeského muzea došlo k informovanosti o historii města, našich obou oborů a v nich dříve používaných pomůcek. Také jsme navštívili zámek Hluboká nad Vltavou, planetárium a vánoční trhy v Českých Budějovicích.

Všichni žáci i vyučující se poslední den zapojili do reportáže pro regionální televizi STTV.    V této reportáži zhodnotili svůj pobyt ve Strakonicích a přínos účasti na projektu ve svém oboru a celkovém rozšíření informací o místním regionu. Mobilitu jsme zakončili slavnostní večeří, v jejímž průběhu žáci vyplnili dotazník. Na závěr večera byl všem účastníkům ze slovenské školy předán certifikát o účasti.