Mobilita 2 Strakonice KD + KC

23. – 28. 9. 2024

Mobility se zúčastnili čtyři žáci třetího ročníku z učebního oboru Kuchár a tři žákyně třetího ročníku učebního oboru Kaderník.

U oboru Kuchař – číšník, českou stranu zastupovali žáci druhého ročníku, kteří pod vedením učitelů odborného výcviku pracovali spolu se slovenskými žáky na úseku studené kuchyně. Slovenští žáci byli zapojeni do společné práce na výstupech projektu. Ve studené kuchyni společně vyráběli plněná rajčata česnekovou pěnou, plněné okurky sýrovou pěnou, plněné papriky feferonkovým salátem, sýrové rolády, krůtí rolády s mozzarelou, krevetové jednohubky a trubičky s nivou. Během praktických prací na odborném výcviku, byli žáci začleněni do skupiny s místními studenty.

Žáci oboru Kadeřník se seznámili s provozovnou a jednotlivými úkony a postupy prací, které jsou u oboru kadeřník na naší škole vyučovány. Byly pro ně připraveny dvě školení. První od odborné technoložky firmy Primavera Andorrana Šárky Jašek. Šárka podrobně probrala diagnostiku vlasů, seznámila nás s výrobky firmy Alterego, které pak žáci použili při keratinové, nebo hydratační laminaci. Toto školení bylo praktické a všichni žáci si pod vedením technologa navzájem hloubkové ošetření aplikovali. Druhé školení připravil náš bývalý student Martin Pešek, který nyní působí na Slovensku, kde před několika lety otevřel první barber studio a podniká velké množství projektů spjatých i se školstvím. V rámci školení nás seznámil s barber úkony, materiálem a pomůcky. Provedl praktické ukázky klasického holení, pánského střihu a úpravou brady. Dále si žáci vyzkoušeli diagnostiku vlasů s použitím digitálního mikroskopu a zesvětlení vlasů technikou air touch. Během praktických prací na odborném výcviku, byli žáci začleněni do skupiny s místními studenty.

V rámci volnočasových aktivit proběhla prohlídka měst Strakonice, Písek a Český Krumlov. Navštívili jsme muzeum středního Pootaví, městský pivovar a zámek v Českém Krumlově. Naše bývalá studentka, která se zúčastnila předchozí mobility, nám se svým otcem uspořádala přednášku na téma výroba, rozdělení, míchání koktejlů a investice rumových nápojů.